Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szerkesztés alatt...

Az vagy, amit megeszel... Nos ezen az oldalon folyamatos bővüléssel legjobb receptjeim közül találhattok egy csokorra valót. Emellett néhány konyhai trükköt is elárulok. Teret nyer a mondás... Ahány ház annyi szokás. Teszünk majd egy kis kitérőt az egészséges életmód irányába is...

Kezdjük mindjárt egy közkedvelt étellel, mai korunkat meghatározzák az Olaszországból származó pizzák. Rengeteg fajája létezik, és a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt, vagy még az sem...

Ezt a receptet egy barátomtól kaptam az alaptésztáét, a feltétek szabadon variálhatók. Amellett, hogy egészséges, mivel teljeskiörlésű lisztet is tartalmaz, nagyon finom, első pillanattól a családom kedvencévé vált. Sűrűn szerepel az étlapunkon.

A történethez hozzátartozik, hogy úgy egy éve találkoztam az ökonet nevű szerveződéssel, nagyon jó egészségmegőrző termékeik vannak, ezek közül ennél a pizzánál a tisztított víznek van jelentősége. A víztisztító berendezésünket tavaly augusztusban szereltettük be. Azóta csak szűrt vizet  használunk ivásra, főzésre, de következzen a pizza recept.

Pizza

Hozzávalók: 300 ml szűrt víz (természetesen szénsavmentes ásványvízből, vagy ivóvízből ugyanúgy készíthető), 400 gramm finom liszt, 1 evőkanál só, 4 evőkanál cukor, 1 csomag sütőélesztő (a dr.oetker márkájű 7 mg-ost használom) 6 evőkanál teljeskiörlésű búzaliszt, (TK200, bioboltokban kapható), 2 evőkanál olivaolaj. Ez az alaptészta, a hozzávalókat beleteszem a kenyérsütőgépbe, dagasztó programmal megdagasztom, ez keleszti is, amikor kész (ez a program másfél órás, addig általában sütök valami fincsi sütit), a kész pizzatésztát elnyújtom kivajazott tepsipe teszem, villával kicsit megszurkálom. Ezután rákenek egy pizzakrémet, általában pizzás melegszendvicskrémet, majd megpakolom mindenféle szalámival, sonkával, kolbásszal, virslivel, ami éppen van, szórok rá egy doboz konzervkukoricát - ezt ugyanis mindenki szereti - de lehet rátenni paradicsomszeleteket, savanyú uborkát, vagy bármit, aki szereti gombát is tehet, itt is csak a fantázia szab határt a feltétek összeválogatásának. Reszeltsajttal megszórom és máris mehet a sütőben. Olykor a már majdnem készre sütött pizzára még ütök két tojást is, ami a végére klasszul megkocsonyásodik és nagyon finom. Jó étvágyat.

Mese almás

(Anyám receptje, egy nagyon finom puha tésztájú almás süti.)

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 1 tojás, 15 dkg zsiradék (általában sertészsírt használok, de rámával is kipróbáltam már és mindkettővel nagyon finom), 20 dkg cukor, 1 cs vanilia cukor, 2 dl tejföl (a tejfölt is helyettesítettem már natur joghurttal, és nem feltétlenül kell bele a 2dl, ponotsabb meghatározás, hogy amennyit felvesz a tészta, a lényeg, hogy nyújtható tésztát kapjunk). A tésztát kétfelé osztjuk, egyik lapot kivajazott sütőbe rakjuk, meghámozunk és lereszelünk 10-12 db almát, ízesítjük cukorral, vaniliacukorral, fahéjjal, jól kinyomkodjuk és a lapra helyezzük egyenletesen elosztva, kinyújtjuk a másik lapot és a tetejére tesszük. Egy tojást felverünk és a tetejére kenjük, aztán mehet a sütőbe. Hamar elkészül és a család egyik kedvence.